Hoe belangrijk word jij gevonden?

doorRené Nuiver

Hoe belangrijk word jij gevonden?

Inmiddels beoefen ik nu 23 jaar het mooie vak van “verkoop”. Als je aan een willekeurig iemand aangeeft dat je in de verkoop zit, dan ontstaat er vaak een negatief beeld over het vak en dat vind ik ontzettend jammer. Het is namelijk het mooiste vak van de hele wereld!
Dit beeld is ontstaan doordat veel salesmensen zichzelf alleen maar geweldig vinden. Ik noem ze “bavianen”. Het zijn de mensen die alleen geïnteresseerd zijn in zichzelf en vaak ten koste van anderen handelen. Dit is het type dat alleen graag naar zichzelf luistert en zichzelf alleen belangrijk vindt.
23 jaar geleden was ik misschien ook wel een baviaan. Ik was een jochie van 25 die heel graag naar buiten wilde als accountmanager. Waarom? Omdat ik toen al geloofde in de persoonlijke relaties die je kan opbouwen met mensen. Maar ja, wat wist ik toen nou van het leven. Dus ik ging voortvarend aan de slag met mijn gesprekken en natuurlijk was dat een proces van vallen en opstaan. Ik wilde zo graag naar buiten en mijzelf bewijzen.
Ik denk nog vaak terug aan die tijd omdat ik zeker in de begin periode veel heb geleerd. Ik herinner mij nog vaak de bila’s die ik had met mijn salesmanager. Heel trots en moedig vertelde ik hem dan dat het goed ging met mijn gesprekken. En dan vroeg hij: ‘waarom vond je het zo goed gaan?’ Ik vertelde: Nou hier en hier om. En vroeg hij: ‘En waarom heb je hier niet aan gedacht? En waarom ben je dit vergeten? En hoezo was het een goed gesprek?’ Ik voelde mij steeds kleiner en kleiner worden. Dit zijn de gesprekken waar je op dat moment niet zo op zit te wachten, maar hier is wel de basis gelegd van het vak verkoop. En dat begint mijns inziens met oprechte interesse in de ander. Daarnaast moet je natuurlijk ook empathisch vermogen hebben, goed kunnen luisteren en kunnen schakelen in een gesprek. Wat niet helpt is als je alleen op cijfers aangestuurd wordt, want dan ben je in mijn ogen geen goede salesmanager. Vaak kom je die mensen in je latere leven ook weer tegen en valt het kwartje op zijn plek en snap je het onbehaaglijke gevoel van toen. Het gevoel dat je toen niet kon plaatsen.
Hoe begaan ben jij met je klanten? Hoe goed ken je ze? Ken je ze bij voornaam? Weet je wanneer ze jarig zijn? Weet je welke hobby’s ze hebben en weet je wat zij belangrijk vinden in het leven?
Als je in staat bent om echt persoonlijk contact te maken en je begaan bent met de bedrijfsvoering van je klanten, dan weet je wanneer je moet bijsturen, dan weet je wanneer je ze moet feliciteren en dan weet je wanneer ze je advies nodig hebben. Contact met een grote “P” van personal touch zo noemen we dat bij Fenix Services, naast de “P” van prijs natuurlijk. Die is sowieso goed!
Want laten we eerlijk zijn, hoeveel bedrijven en mensen ken jij nu die jou echt zo goed kennen? Ze bestaan nog met bosjes hoor, bedrijven die alleen maar alles benaderen vanuit hun intelligente processen waarbij de klant eerst een mail moet sturen voor het ontvangen van een ticketnummer om vervolgens drie dagen later service te ontvangen. Als klant wil je graag direct gehoord en gezien worden en een adequate snelle oplossing voor je vraagstelling. Want ga er maar aanstaan tegenwoordig als retailer of ondernemer. Buiten is het oorlog in deze corona-tijd.
Hoe fijn zou het dan zijn als je weet dat je goed zit, als je weet dat er iemand is die voor je ICT zorgt. Iemand die voor jou zorgt, zodat jij er warmpjes bij zit met je ICT diensten. En zo kun jij je bezig houden met de service van je eigen klanten, want dat is de reden waarom die klanten nog steeds bij jou kopen!
En zo maken we jou gelukkig en jouw bedrijf nog succesvoller!
Bij Fenix Services dus geen bots die je niet begrijpen, of ellenlange keuzemenu’s. Nee, gewoon direct persoonlijk contact, iemand die je altijd kan bellen als er iets is of als je gewoon advies nodig hebt.

Over de auteur

René Nuiver author

René Nuiver, 47 jaar en een paar maanden jong. Na de HAVO, NIMA SALES A en NIMA SALES B heb ik de eerste kennis van ICT diensten opgedaan bij het toenmalige Liberfone. Daar leerde ik de eerste kneepjes van ICT diensten en na wat omzwervingen bij toenmalige klanten en partners begon ik in 2007 voor mezelf als succesvolle ondernemer. Inmiddels ben ik in 2017 een nieuwe onderneming begonnen waarbij het dienstenportfolio is uitgebreid naar Marketing. De diensten die ieder bedrijf nodig heeft om succesvol te zijn met u als middelpunt en niemand anders. Meer weten..... zie www.fenixservices.nl